
Werkwijze
Het kweken van Hedera helix hebben we volledig in eigen hand. Ik Kenya is een samenwerkingsverband opgezet waar we de moederplanten kweken. Wekelijks worden er stekjes ingevlogen voor nieuwe Hedera productie. Het stek steken gebeurt in Nederland op de locatie waar de planten worden gekweekt. We willen de processen dicht bij elkaar houden zodat we het gehele proces kunnen volgen en mocht er iets fout gaan, we precies kunnen herleiden waar het probleem vandaan komt. Na een opkweek worden de planten 1 maal verplaatst naar de afkweek fase. Hier wordt de Hedera helix opgekweekt tot een mooi, vol en volwassen product.
De verwarming van het bedrijf gebeurt voor een groot gedeelte met miljeu vriendelijk warmte. Hiervoor gebruiken we de restwarmte van de naastgelegen Biovergistingsinstalatie. Deze maakt elektriciteit met als rest product warmte. Door deze warmte in de kas te gebruiken wordt voorkomen dat de warmte in de lucht terecht komt.
Omdat Hedera helix erg gevoelig is voor een te hoge worteltemperatuur hebben wij de mogelijkheid om de pot in de zomer, als de temperatuur hoog is, te koelen. Ook dit gebeurt op een uiterst miljeu vriendelijk manier. Hiervoor gebruiken we grondwater, of liever gezegd recicelen we grondwater. In de zomer maanden pompen we grondwater, met een temperatuur van ongeveer 8 graden Celcius, op uit een diepte van 65 meter om de kas te koelen. Het water wordt daarna weer terug gepompt in de grond op dezelfde diepte. In de wintermaanden pomp we het verwarmde water weer uit de grond om het bassin water te verwarmen en wordt het weer terug gebracht naar de orginele temperatuur en wordt het weer terug gepompt in de grond. Op deze manier is het een gesloten systeem en is de balans in de grond bewaard gebleven.
Voor de gewasbescherming maken we zo veel mogelijk gebruik van biologische middelen. Met name tegen plagen worden andere diertjes ingezet. Ons streven is om zonder gemische middelen te werken. Helaas is dat tot nu toe nog niet volledig gelukt, maar ieder jaar komen we een stukje dichter bij dit punt.