Verzorging

Standplaats
De Hedera helix is van oorsprong een schaduwplant. De ideale standplaats is een matig lichte tot schaduwrijke plaats. Maar hij kan ook prima groeien in direct zonlicht als hij daar maar rustig aan went. Daarom is de Hedera helix is een perfecte plant voor zowel binnen als buiten.

Verzorging
In het voorjaar en de zomer houd de Hedera helix van vochtige potgrond. Niet te nat want daar kunnen de wortels niet tegen. In het najaar en de winter is het beter om de potgrond tussen 2 gietbeurten iets te laten opdrogen. In de winter is het goed om de plant te besproei, omdat de lucht in de kamer dan vaak droger is vanwege de verwarming die dan aan is. De Hedera helix voelt zich prettig bij kamertemperatuur. Het is aan te raden om 1 x per maand plantenvoeding aan het gietwater toe te voegen. De Hedera helix kan buiten ook zeer goed uit de voeten. Als hij goed is afgehard overleeft hij zonder problemen matig vorst. Mits hij doorgewoteld is in de grond. Door de plant in het voorjaar na de vorst buiten te zetten wordt hij in het najaar vanzelf afgehard.

De Hedera helix kan ieder moment van het jaar bijgeknipt worden. Na het knippen vormen zich zijscheuten aan de ranken waaraan ook nieuwe blaadjes komen. Hierdoor krijg je een vollere plant met lange ranken. Een rank is een lange slanke stengels, waaraan zich blaadjes  vormen. Een Hedera groeit altijd gestaag door, mits de verzorgingstips in acht worden genomen. De groeisnelheid kan afhankelijk zijn van de standplaats.